Hoe verloopt duurzaam bouwen?

Hoe verloopt duurzaam bouwen?

Tegenwoordig zijn ze erg veel bezig met duurzaamheid. Heel gek is het natuurlijk niet, aangezien we nu steeds beter weten wat wel en niet goed is voor mens en milieu. Iedereen is er mee bezig, zo ook bedrijven. Zij kijken bijvoorbeeld naar zakelijke energie tegen kostprijs.  Een ander aspect waarin de duurzaamheid onder andere verbeterd wordt, is in de bouw. In de bouw wordt natuurlijk veel gebruik gemaakt van verschillende materialen en werkwijzes. Hierbij kun je denken aan het verbouwen, maar ook renoveren, slopen en andere werkzaamheden. Hoe zorg je er nu voor dat er duurzaam gebouwd wordt? Hieronder lees je daar meer over.

Wat is duurzaamheid?

Hoewel je er veel over hoort, kan het toch een lastig en daarnaast groot begrip zijn. Bij duurzaamheid heb je het over economische, sociale en leefomgeving behoeften. De reden van duurzaamheid is er, om ervoor te zorgen dat de wereld langer en daarnaast gezonder meegaat. Om goed bezig te kunnen zijn met duurzaamheid zijn er erg veel verschillende manieren. Een kleine verandering die je zelf al kunt maken in het dagelijks leven, is bijvoorbeeld het afval scheiden. Daarnaast werken bijvoorbeeld restaurant hier ook aan. Zo heb je nu geen plastic rietjes meer, maar zie je veel papieren rietjes.

Duurzaam bouwen, wat is dat?

Vroeger werden ook al woningen gebouwd. Hierbij werd er niet tot weinig rekening gehouden met mens en milieu. Nu weten we steeds beter hoe we er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat we zo min mogelijk gas hoeven te stoken. Daarnaast proberen we tegenwoordig woningen te bouwen die helemaal gasvrij zijn. Er wordt niet alleen rekening gehouden met duurzaamheid bij het bouwen, maar ook bij verbouwingen en andere werkzaamheden. Bij het ontwerp wordt hier al naar gekeken. De ontwerper houdt dan rekening met de eventuele effecten op mens en milieu. Op het moment dat de ontwerper hier rekening mee houdt, kijkt hij naar bijvoorbeeld de levensduur en toekomstige uitstoot. Zo kun je hier via bijvoorbeeld ELIX goed naar kijken. Door op de verschillende aspecten te letten, zorg je er uiteindelijk voor dat de woning lang en goed meekan.

Waarom zou je duurzaam bouwen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, ben je bij duurzaamheid op een positieve manier bezig met mens en milieu. Het is dan ook heel logisch dat er duurzaam gebouwd wordt. De meeste mensen denken er wel hetzelfde over dat ze het beste voor zowel mens als milieu willen. De ontwerper moet naar veel verschillende aspecten kijken. Is de ventilatie goed? Is er niet te veel waterverbruik? Zo zijn er nog veel meer aspecten. Wanneer je duurzaam kunt leven, maar daarnaast ook nog wooncomfort ervaart, heeft de ontwerper goed werk verricht. Hierdoor kun je lang en gezond in de woning blijven zitten.

Hoe bouw je duurzaam?

Iedere verbouwing is een hele onderneming. Je kunt er voor kiezen om zelf de verbouwing te verrichten. Toch gaat dit vaak niet zo makkelijk als dat je zou denken. Vooral bij een duurzame verbouwing kan het erg fijn zijn hier de nodige professionals bij te hebben. Zo wordt er, zoals je al eerder hebt kunnen lezen, bij het ontwerp al erg goed gekeken naar de duurzaamheid. Daarnaast wordt er ook tijdens de uitvoering van de verbouwing goed op de duurzaamheid gelet. Zo denken ze bijvoorbeeld na over de technische en materialistische keuzes. Het ontwerp wordt zo goed mogelijk gehandhaafd, zodat het project duurzaam verloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *