Hoe onderhoud je een tuin het best?

Hoe onderhoud je een tuin het best?

De laatste jaren wordt steeds nadrukkelijker geadviseerd om een tuin niet geheel te bestraten, maar juist te kiezen voor een groene tuin met veel onverharde delen. De belangrijkste reden hiervoor is dat overtollig hemelwater niet gemakkelijk kan infiltreren in de bodem wanneer overal betegeling is aangebracht. Door de klimaatveranderingen krijgen we in ons land vaker te maken met zware regenbuien en dat leidt nu al regelmatig tot overstromingen. Voor een deel kunnen die toegeschreven worden aan de vele betegelde tuinen voor en achter woonhuizen. Bovendien staat een groene tuin ook veel gezelliger, de buurt fleurt er letterlijk door op. Maar hoe onderhoud je een tuin het best? Het beste kun je werken op basis van een jaarkalender, waarin je de onderhoudswerkzaamheden schematisch opneemt.

Alles op zijn tijd

Het onderhouden van een tuin rooster je in op basis van de jaargetijden. Sommige gewassen vereisen een specifieke verzorging op bepaalde momenten van het jaar. Die informatie kun je vrij eenvoudig opzoeken door de pagina’s van de betreffende gewassen in een online encyclopedie op te zoeken. Als je de relevante passages overneemt in je tuinkalender, weet je altijd precies wat je wanneer te doen staat.

Gazon vereist aandacht

Het gazon moet goed bijgehouden worden, om een mooi en strak resultaat te krijgen. Dat betekent regelmatig maaien, bij voorkeur twee keer in de week in voorjaar en zomer. Drie keer per jaar zorg je voor bemesting, namelijk in maart, juni en september. In het najaar is het zaak om vallende bladeren van het gazon te verwijderen. Als je ze laat liggen, kan het gras niet voldoende ademen en loop je het risico dat er gele plekken ontstaan. Vandaar dat veel mensen bladblazers gebruiken om deze klus te klaren. De bladeren verwerk je in je eigen composthoop, die later weer als meststof kan dienen.

bladblazers gebruiken

Snoeien

Heesters, hagen en bomen moeten regelmatig gesnoeid worden. Het luistert tamelijk nauw wanneer je dat doet, dus controleer per gewas wanneer het ideale moment hiervoor is. Gebruik je elektrisch gereedschap voor de snoeiwerkzaamheden, let er dan op dat eventuele bekabeling niet in de weg  ligt en houd de kabels achter zo veel mogelijk achter je, om het doorsnijden ervan te voorkomen. Verder wordt het gebruik van werkhandschoenen bij snoeiwerkzaamheden sterk aanbevolen. Die komen overigens ook van pas tijdens allerlei andere klusjes in de tuin, dus neem gerust een extra paar werkhandschoenen op voorraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *