Geld lenen voor verbouwing: hier moet je op letten!

Geld lenen voor verbouwing: hier moet je op letten!

De kosten kunnen oplopen voordat je het weet tijdens een verbouwing. Hoewel je van tevoren vaak wel een redelijk beeld hebt van de totale kosten, zal dit beeld ook vaak moeten worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan onvoorziene uitgaven wanneer de verbouwing niet zo lekker loopt als verwacht. In sommige gevallen is het daardoor zelfs noodzakelijk om geld te lenen. Maar geld lenen voor verbouwing: is dat nu wel of geen slim idee? En waar let je dan op?

Geld lenen voor verbouwing: wel of geen slim idee?

Er zijn verschillende redenen om geld te lenen voor een verbouwing. Het is natuurlijk altijd het meest verstandig om geld te sparen. Dit kan echter niet altijd. Soms beschik je over onvoldoende tijd om alles bij elkaar te sparen en moet een bepaalde verbouwing toch echt op korte termijn plaats gaan vinden. Bijvoorbeeld wanneer de structuur van het huis in gevaar komt, er lekkage is of als het dak kapot is. In zulke gevallen zul je snel moeten handelen. Ook wanneer je hier financieel nog niet klaar voor bent. Geld lenen biedt dan een goede oplossing voor de korte termijn.

In sommige gevallen kan geld lenen zelfs bijna financieel aantrekkelijk zijn. Zo maakt de overheid het een stuk interessanter voor huiseigenaren om hun woning te verduurzamen. Dit doen ze met subsidies, maar ook door geld lenen voordeliger te maken. De rente mag namelijk afgetrokken worden van de Belastingdienst. En dat levert een fikse besparing op.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Kies je voor een persoonlijke lening of toch een doorlopend krediet? Iedere leenvorm kent haar voor- en nadelen. Daarom is het goed om enkele dingen voor je zelf op een rijtje te zetten en aan de hand van de kenmerken van deze leenvormen te bepalen welke het beste bij jou past.

Doorlopend krediet

Kenmerkend voor het doorlopend krediet is dat je geen specifiek bedrag leent. Je spreekt met de kredietverstrekker een maximaal bedrag af wat je mag opnemen, maar je kunt hier ook onder blijven. Daarnaast werk je ook niet direct toe naar een einddatum. Het is zelfs mogelijk om af afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Hier schuilt wel een groot gevaar. Sommige mensen gaan deze lening namelijk steeds meer als eigen geld zien en niet als lening. Daardoor geven ze het veel sneller uit en lossen ze ook niet meer af. Dat is zeker aantrekkelijk omdat er geen einddatum is. Besef echter wel goed dat je alsnog veel rente zult betalen en dat het beter is om het doorlopende krediet na de verbouwing weer zo snel mogelijk stop te zetten.

Toch kent een doorlopend krediet ook voordelen. Zeker tijdens een verbouwing. Je weet immers nooit precies wat een verbouwing gaat kosten. Niet met het oog op onvoorziene uitgaven. Een doorlopend krediet biedt in dat geval weer meer flexibiliteit.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is verreweg de meest populaire leenvorm in Nederland. Hierbij sluit je een lening af voor een specifiek bedrag. Handig wanneer je al redelijk weet in te schatten hoeveel de totale verbouwing gaat kosten. Groot voordeel van de persoonlijke lening is dat je over meer zekerheid beschikt. Je krijgt direct toegang tot het benodigde bedrag en weet van tevoren in hoeveel termijnen deze weer moet worden afbetaald. Alles is duidelijk. Dat geeft veel rust en helpt om de lening in stapjes terug te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *