Een enorm CNC freesmachine kan een nieuw huis bouwen 

Een enorm CNC freesmachine kan een nieuw huis bouwen 

CNC frezen is een proces dat normaal gesproken gebruikt wordt voor het produceren van complexe componenten. Toch kun je inmiddels al veel meer met een CNC freesmachine. Zo is er een enorm exemplaar gemaakt door EEW Protec. Dit reusachtige apparaat zal ervoor zorgen dat een huis gemaakt kan worden door te frezen. Het heet de HSM Modal en is een CNC freesmachine die modulair en aanpasbaar is. Het kan dan ook uitgebreid worden tot een reus van 12,5 meter breed, 4,2 meter hoog en 150,8 meter lang. Je kunt het dan ook niet kwijt in je eigen garage, maar de HSM Modal kan wel ingezet worden om de garage van je nieuwe woning te bouwen.

Lichtgewicht

Je zou zeggen dat de HSM Modal ook in vergelijking met zijn concurrenten echt een enorm apparaat is. Toch blijkt dit niet bepaald het geval te zijn. De maker van de machine, wat dus EEW Protec is, noemt de CNC freesmachine zelfs een lichtgewicht. Dit doen ze met name omdat ze de onderdelen van de HSM Modal gemaakt hebben van koolstofvezel, wat natuurlijk een relatief licht materiaal is. Met andere woorden, de concurrenten zijn nog een stuk zwaarder dan het exemplaar van EEW Protec. Alsnog is voor de HSM Modal een 20 centimeter gewapende betonnen vloer nodig, dus echt een lichtgewicht mag deze CNC freesmachine niet genoemd worden. Volgens de producent vereist de concurrentie wel nog veel meer.

Resultaten

De HSM Modal is ondertussen al gebruikt voor het produceren van diverse producten. Zo heeft het al scheepsrompen gebouwd, maar ook 1:1 concept voertuigmodellen, massieve turbinebladen en mallen voor allerlei giet doeleinden zijn al gecreëerd met behulp van de enorme CNC freesmachine. Het interessantste is nog wel het dat EEW Protec verwacht dat het bedrijf het apparaat ook kan inzetten voor de reclame- en entertainmentindustrie. De maker suggereert namelijk dat de machine middelgrote tot grote mallen kan maken. Ook kan het sculpturen, decors en soortgelijke objecten creëren. Zo is het echt wel mogelijk dat je in de toekomst een set voor een theaterstuk kunt ontwerpen op de computer met behulp van een CAD software. Vervolgens kun je op Afdrukken drukken met je computermuis. Het hele ontwerp zal dan voor je uitgesneden worden door de HSM Modal met een snelheid van maar liefst 150 meter per minuut. Het zal dus niet lang duren voordat je design getransformeerd is tot een fysiek object.

CNC-draai mogelijkheden van 3D Hubs

Van prototypes tot volledige producties. Met het brede assortiment CNC-draaibanken en draai centra kun je uiterst nauwkeurige onderdelen van hoge kwaliteit laten produceren om zelfs aan jouw strengste eisen te voldoen.

Kun je geen keuze maken welk bewerkingsproces het beste voor jouw is? Upload jouw CAD-bestand voor een gratis offerte en DFM-evaluatie die moeilijk te draaien delen van jouw ontwerp automatisch zal identificeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *