5 tips voor een kleine tuin

5 tips voor een kleine tuin

Heb jij een kleine tuin? Dan ben je zeker niet de enige! De gemiddelde tuin in Nederland is niet groot. Zeker wanneer je in de stad woont, heb je het al snel te doen met een schamele vierkante meter. Ben jij één van de ‘onfortuinlijken’? Niet getreurd! Met deze slimme trucjes maak je van jouw kleine tuin een mini-oase!

1. Doorkijkjes

Het klinkt misschien onlogisch, maar door je tuin van groene afscheidingen te voorzien lijkt deze groter. Hiermee creëer je spannende doorkijkjes. Daardoor beeld je je vanzelf in dat hier nog een hele wereld achter schuil gaat. Een gevalletje optische illusie dus! Kies bijvoorbeeld voor een klimplantenrek waar je hedera tegenaan laat groeien. Het grote voordeel van hedera is dat dit lekker snel groeit. Andere mooie klimplanten zijn blauwe regen, clematis en kamperfoelie. En vergeet ook zeker de klimroos niet!

2. Hoogteverschillen

Een andere illusionistische truc is het creëren van hoogteverschillen. Een tuin omsingeld door muren of schuttingen kan als een doos aanvoelen. De hoogteverschillen halen als het ware de bodem uit de doos. Kies bijvoorbeeld voor een verhoogd terras op een deck. Dit deck hoeft echt niet hoog te zijn. Met één of twee treden bereik je al het gewenste effect. Zo’n verhoogd terras zorgt niet alleen voor een optisch grotere tuin, maar staat ook nog eens onwijs gezellig. Hallo vakantiegevoel!

3. Verticaal tuinieren

Om het ‘doos-effect’ nog verder te elimineren is verticaal tuinieren een goede keuze. Dit houdt in dat je de wanden – waarschijnlijk een schutting – voorziet van planten. Een aantal hangende plantenbakken bijvoorbeeld. Een andere gave optie is een groot doek met vakken die bijna de volledige schutting beslaat. Volgehangen met planten zal je het doek nauwelijks meer zien. Het lijkt dan net of de planten letterlijk uit de wand groeien. Ook dit creëert de optische illusie van een doorkijkje. Daarnaast bespaart een verticale tuin natuurlijk veel kostbare ruimte!

4. Ophangen i.p.v. neerzetten

Niet alleen planten kan je ophangen. Dit geldt ook voor je zonwering. Overweeg je een parasol aan te schaffen? Niet doen! Een parasol staat vaak in de weg. Kies in plaats daarvan voor een knikarm zonnescherm. Dit type zonwering hangt alleen aan de gevel en neemt dus géén schaarse terrasruimte in beslag. En wat dacht je van de verlichting? Een staande lamp neemt ook onnodig veel ruimte in. Kies in plaats daarvan voor wandverlichting. Of zo’n hip lichtsnoer! Tip: Ga voor een Verano Ipanema zonnescherm mét verlichting. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Verano Ipanema zonnescherm

5. Loungeset óf eettafel

De kans dat een loungeset én eettafel met stoelen in je kleine tuin past is klein. Past het wel? Dan is de kans groot dat het propperig wordt. Dat wil je niet! Een volgepropte tuin lijkt namelijk nóg kleiner. Maak daarom een keuze: Een loungeset of een eettafel. Vraag jezelf af waar je het meeste plezier uithaalt. Houd je van lang natafelen? Of lig je liever uren een boek te lezen? Kies je voor de loungset? Ga dan voor losse elementen. Gaat je voorkeur uit naar een eetset? Ga dan voor een uitschuifbare tafel en opklapbare stoelen. Zo speel je gemakkelijk in op wisselende situaties. Gasten die blijven eten bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *