Yes, eindelijk verbouwen!

Yes, eindelijk verbouwen!

Heb je besloten dat je je huis gaat veranderen? Dan is het tijd om heel wat zaken op papier te zetten. Van ideeën en en concrete plannen tot de juiste verzekering en het budget. Om het werk zo goed mogelijk te laten verlopen, is het verstandig om dit allemaal duidelijk te noteren. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent en hou je het overzicht tijdens het werk. Dat is niet alleen prettig voor jou, het zorgt er ook voor dat je verbouwing zo snel mogelijk klaar is en jij kunt gaan genieten!

Een vat vol ideeën

Als je eindelijk de knoop hebt doorgehakt en gaat verbouwen, borrelt het waarschijnlijk van de ideeën. Gaat niet gelijk de voor- en nadelen afwegen, maar schrijf alles wat in je opkomt op. Maak een lijst met al je ideeën en plan een moment in om ze te bekijken en de beste uit te kiezen. Brainstormen zonder gelijk een oordeel aan je ideeën te hangen is goed voor je creativiteit. Daarnaast zorgt een vast kiesmoment voor een duidelijk afgebakende brainstormperiode. Zo blijf je niet eindeloos doorgaan en twijfelen over wat je nu wel of niet gaat doen, maar kun je snel verder met het plannen van je renovatie.

Naast ideeën bedenken over wat je wilt doen, is het ook handig om te bedenken hoe je dat gaat doen. Kunnen jouw twee rechterhanden al het werk aan, heb je voor sommige klussen een professional nodig of laat je alles uitvoeren door een specialist? Welke soorten afval komen er vrij, verwerk je dit zelf of huur je een afvalcontainer? Allemaal dingen waar je goed over na moet denken voor je begint met verbouwen.

De fase van concrete plannen breekt aan

Je hebt een keuze gemaakt uit duizend-en-één ideeën en ziet je droomkeuken, badkamer, serre of dakkapel al helemaal voor je. Dan is het nu tijd om je plannen concreet te maken. Pak de bouwtekening van je huis erbij en bekijk hoe jouw verbouwing het beste gerealiseerd kan worden. Heb je de tekening niet in je bezit? Vraag deze dan op bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente. Het is niet verstandig om zonder tekening te gaan plannen. Je kunt dan belangrijke details over het hoofd zien die later voor ernstige vertraging van het werk zorgen. Denk bijvoorbeeld aan dragende muren die niet zomaar gesloopt kunnen worden en leidingwerk dat in de weg zit.

In je plannen komt niet alleen te staan hoe jij de perfecte renovatie voor je ziet. Ook de manier waarop het moet gebeuren is belangrijk. Noteer daarom duidelijk of en zo ja, welk werk je zelf kunt doen. Wellicht heb je vrienden en familie die willen helpen? Vraag dit na en leg het vast. Bekijk vervolgens welke werklui je nog nodig hebt. Zorgt je aannemer of klusjesman voor het materiaal of doe je dit zelf? Ook dat zijn belangrijke details in je planning. En last but not least… het afval. Je kunt zelf constant heen en weer rijden naar de vuilstort. Om tijd te besparen kun je een afvalcontainer huren. Bij Regiocontainer heb je de keuze uit containers van 3 tot en met 40 m3. Je kunt er onder andere bouw- en sloopafval, grofvuil, puin en hout in kwijt. Je container wordt gebracht en gehaald en het afval goed verwerkt. Met een container bij de deur houd je de werkplaats netjes en bespaar je jezelf een hoop tijd die je aan het verbouwen kunt besteden!

Zijn de plannen helemaal duidelijk? Dan is het nu tijd voor de laatste stap: je buren enthousiast maken. Zeker als je een aan- of opbouw wilt realiseren is dit erg belangrijk. Dit soort verbouwingen kan namelijk van invloed zijn op het woongenot van je buren. Denk bijvoorbeeld aan minder zonlicht in de tuin of een grote muur waar ze ineens tegenaan kijken. Als je je plannen vroeg in het proces kenbaar maakt, voelen je buren zich meer betrokken en kun jij eventuele bezwaren snel signaleren en oplossen.

Check de wetgeving

Regels, regels, regels, je krijgt er ongetwijfeld mee te maken. Zoek vooraf uit wat wel en niet is toegestaan. Woon je bijvoorbeeld in een monument of een gebied met beschermd stadsgezicht? Dan kun je niet zomaar aan het verbouwen slaan. Controleer goed of je een vergunning nodig hebt voor je renovatie en vraag deze op tijd aan. Je bent zo twee of drie maanden verder voor je weet je of mag starten. En als je dan toch bezig bent, vraag dan ook gelijk na of je toestemming nodig hebt om een container te plaatsen. Vooral in betaald-parkerengebieden komt dit nog wel eens voor.

Wees zeker van een goede verzekering

Ongelukken op de bouwplaats, ze zitten in een klein hoekje. Met geen of een verkeerde verzekering kan dit erg duur worden. Als je zelf of met hulp van familie en vrienden aan de slag gaat, check dan goed hoe jullie verzekerd zijn en pas dit zo nodig aan. Je verzekeraar kan helpen als je er niet uitkomt. Deze stap is minder relevant als je de complete verbouwing door een klusjesman of aannemersbedrijf laat doen. Zij zijn via het werk verplicht verzekerd.

Money, money, money

Misschien minder leuk om over na te denken, maar wel belangrijk: geld. Wat gaat de verbouwing kosten en hoe ga je dit betalen? Heb je een bouwdepot of flinke spaarrekening achter de hand of vraag je een tweede hypotheek aan? Zet duidelijk op papier wat je kunt besteden en hou je hieraan. Zorg ervoor dat de kosten voor de verbouwing in theorie lager uitkomen dan het maximum bedrag. Zo heb je altijd geld over voor onvoorziene kosten. Het is aan te raden om een speciale map te maken voor al je geldzaken. Bewaar hierin de offertes, facturen en bonnetjes van de materialen, werklui en afvalcontainer. Op deze manier houd je de administratie op orde en heb je goed zicht op je budget.

Het werk kan beginnen

Zijn de plannen klaar, buren blij, budget in kaart gebracht en de klusjesmannen en afvalcontainer gehuurd? Laat het werk maar beginnen! Heel veel succes met de verbouwing en veel plezier in je gerenoveerde droomhuis. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *