Werken in de groenvoorziening

Werken in de groenvoorziening

Het is op het moment een ‘booming business’ de groenvoorziening. Of het gaat om verbouwen, het ontwerpen, het onderhoud of nu de herfst in volle gang is, het winterklaar maken van je tuin. Er is super veel werk te verzetten, niet alleen omdat er veel vraag komt vanuit de particuliere klant. Het is namelijk ook een stijgende vraag vanuit overheden zoals gemeentes. Op alle wegen liggen bladeren en dat kan voor veel gevaarlijke situaties zorgen, hierom is de groenvoorziening een onmisbare schakel in de maatschappij. Maar hoe ziet dit werk er eigenlijk uit en wat moet ik al kunnen? Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Wat is een medewerker groenvoorziening?

Een medewerker groenvoorziening of groenwerker, is iemand die uitvoerende taken verricht met alles wat te maken heeft met de aanleg of onderhoud van natuur. Dus het maaien van gras in groenstroken of in de achtertuin bij iemand, maar ook het volledig aanleggen van een park inclusief bomen en andere planten. Een onwijs divers beroep dus waar je veel met je handen bezig bent!

Wat doet iemand in de groenvoorziening?

Deze werkzaamheden zijn zoals hierboven benoemt behoorlijk verschillend, maar het is toch goed om een duidelijk beeld te geven van de werkzaamheden. Voordat de dag begint moet de bodem worden getest op kwaliteit, dit heeft namelijk invloed welke planten er wel en niet geplant kunnen worden. Waarna een project echt begint bij het klaarmaken van het terrein zodat de aanlegwerkzaamheden kunnen starten. Wanneer het ontwerp goed is uitgestippeld in het terrein kunnen de eerste bouwkundige objecten geplaatst worden, een voorbeeld hiervan zijn kunstwerken, hekjes, bankjes en waterpartijen die aangelegd moeten worden. nadat dit alles is gereedgemaakt kan het planten van de echte groenvoorzieningen beginnen! Tijdens al deze werkzaamheden is het zaak dat mensen met eventuele vraag ook te woord worden gestaan. Wanneer alles is geplant en geplaatst kan het onderhoud beginnen om alles klaar te maken voor de opening. Wanneer een park geopend is het natuurlijk niet zo dat je dan klaar bent. Dan begint het onderhoud van de groene elementen (het snoeien, maaien, zagen en het weghalen van onkruid) en het onderhoud van randzaken zoals tegelwerk of het leeghalen van dakgoten. Ook komt hier een stukje ongedierte bestrijding bij kijken en het weghalen van ongewenste begroeiing. En tijdens alle stappen is het zaak dat je een verzorgde werkomgeving achterlaat. Het voorbeeld wat hier wordt geschetst is gefocust op een park, maar deze stappen zijn ook van toepassing op particuliere werkzaamheden, alleen zal dit vaak op kleinere schaal plaatsvinden.

Werken in de groenvoorziening

Ben je nu echt heel erg enthousiast geworden over het werk in de groenvoorziening? Er is nog steeds veel vraag naar personeel in deze sector, kijk hierom snel op groen-werk.nl voor vacatures in de groenvoorziening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *