Waarop letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Waarop letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op het dak. Logisch want de klimaatverandering en het feit dat we van het gas en andere fossiele bandstoffen af moeten zullen je vast niet ontgaan zijn. Daar komt bij dat zonnepanelen ook nog eens goed zijn voor je portemonnee. Zonnepanelen plaatsen kun je dus zien als een win-win situatie. Misschien ben jij je inmiddels ook aan het oriënteren naar de energiebronnen voor op je dak en zie zo’n beetje door de bomen het bos niet meer. Daarom gaan we je in dit blog vertellen waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Het eerste wat je na moet gaan als je besloten hebt om zonnepanelen te gaan plaatsen, is of je dak hier überhaupt wel geschikt voor is. Wees gerust de meeste daken in Nederland zijn dat wel maar toch kan er bij oudere daken een addertje onder het gras zitten. Woon jij in een huis met een dak van zo’n 25 of meer jaar oud? Grote kans dat hier dan asbest in verwerkt zit. Op een asbestdak mogen géén zonnepanelen geplaatst worden. Om zonnepanelen te plaatsen moeten er namelijk gaten in het dak geboord moeten worden waardoor er asbest vrij kan komen. Heb je een oud dak en wil je zonnepanelen? Dan zal je ook je dak moeten vernieuwen.

De heling van het dak

De hellingshoek van het dak en dus ook van de zonnepanelen speelt een grote rol. Wanneer de panelen in een hoek van 35 graden staan, is dat de meest optimale stand voor de opbrengst van energie. Echter is een plaatsing van 60 of 20 graden ook zeker rendabel. Ook op een plat of minder schuin dak kun je dus zonnepanelen plaatsen. Daar komt bij dat dat er onder zonnepanelen op een plat dak speciale constructies geplaatst kunnen worden om de panelen wat te kantelen.

De richting van de zonnepanelen

Vanzelfsprekend speelt ook de richting van je dak een grote rol. Zonnepanelen die in zuidelijke richting geplaatst worden, leveren de meeste stroom op. Is dit op jouw dak echter niet mogelijk? Dan zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden. Eigenlijk heeft ieder huis wel een “goede” kant voor zonnepanelen. Als we uitgaan van een dak zoals een schoolkind deze zou tekenen, dus een authentiek puntdak, dan heeft een dak op het oosten vanzelfsprekend ook een westelijke kant. Dat wil zeggen dat de ene kant van het dak ‘s ochtends zon heeft en de andere kant ‘s middags. Het voordeel hiervan is dat je verdeeld over de dag energie opwekt.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar. Om dit gemiddelde op te kunnen wekken met zonnepanelen zijn er 12 zonnepanelen van 290 wattpiek nodig. Er zijn tegenwoordig echter zonnepanelen met verschillende wattpiek op de markt. Daar komt bij dat het verstandig is om bij het plaatsen van zonnepanelen niet alleen rekening te houden met de huidige situatie maar ook, voor zover dat mogelijk is, met de toekomst.

Ben je dus van plan om zonnepanelen op je dak te gaan plaatsen, dan is het altijd verstandig om een gespecialiseerd bedrijf te raadplegen. De adviseurs van deze bedrijven kunnen jou precies vertellen wat de mogelijkheden zijn, wat de prijs zonnepanelen is en hoeveel panelen jij nodig hebt om het plaatsen van zonnepanelen rendabel voor je te maken want dat is uiteraard je uiteindelijke doelstelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *