Steiger bouwen: zo werk je snel & efficiënt!

Steiger bouwen: zo werk je snel & efficiënt!

Steigers zijn onmisbaar in de bouw. Vaak volgt een hele zoektocht als je een nieuwe steiger aan wilt schaffen. Als je eindelijk de juiste steiger in je bezit hebt, zal je hem uiteindelijk voor de eerste keer moeten opbouwen. En daar begint het volgende probleem: want hoe doe je dat eigenlijk? Als je de steiger langer in je bezit hebt en dit vaker hebt gedaan, zal je merken dat het steeds vlugger gaat. Maar het opbouwen van een nieuwe steiger vraagt altijd om veel geduld. Om je voor te bereiden op de eerste opbouw, hebben wij alvast enkele handige tips voor je. Zo kan je snel & efficiënt werken en is iedere klus zo geklaard!

Welke modules heb je nodig?

De meeste steigers bestaan uit meerdere modules. Hiermee kan je de steiger zo hoog maken als je zelf wilt. Kom je met de eerste module niet hoog genoeg, dan kan je hem uitbreiden totdat dit wel lukt. Bedenk wel dat je altijd ook het onderstel nodig hebt. Zodra je de hoogte van de derde module nodig hebt, moet je ook de voorgaande modules opbouwen. Een steiger blijft immers niet zweven zonder onderstel. Probeer ook nooit de verschillende modules met elkaar uit te wisselen. Zo zien we regelmatig dat mensen in de bouw onderling steigeronderdelen uitwisselen om zo hun steiger op de juiste hoogte te krijgen. Afgezien van het feit dat deze vaak helemaal niet passen, is het ook geen veilige keuze. Niet doen dus! Gebruik alleen de modules voor de serie waartoe ze behoren.

Schakel hulp in

Het opbouwen van een steiger is eigenlijk niet zo’n grote klus en hoeft ook niet ontzettend zwaar te zijn. De onderdelen zijn echter wel groot en onhandig om te tillen. Hierdoor kan het prettig zijn om met meerdere mensen samen te werken. Zeker op de bouw vind je altijd wel mensen die even een handje kunnen helpen. Maak hier dan ook dankbaar gebruik van. Vele handen maken immers licht werk en het is ook een stuk veiliger.

Wist je dat het daarnaast voor veel grote steigers verplicht is om deze met minimaal twee personen op te bouwen? Als je deze regel niet naleeft en de Arbodienst hier achter komt, staat je al snel een fikse boete te wachten. Dus wil jij binnenkort een nieuwe steiger opbouwen? Vraag dan altijd om wat extra hulp!

Dit geldt uiteraard ook voor de afbouw van de steiger. Voordat jullie alle onderdelen in de steigeraanhanger kunnen plaatsen, is het belangrijk dat je samen de controles uitvoert en veilig te werk gaat.steigeraanhanger

Zorg voor stabiliteit

Veiligheid is altijd al het hoofdonderwerp op de bouw geweest. Zeker als je regelmatig op hoogte werkt, zal je merken dat de veiligheidsregels heel streng worden nageleefd. Logisch ook, want de meeste bedrijfsongevallen gebeuren immers op hoogte. Om veilig op een steiger te kunnen werken is het belangrijk dat de steiger zo stabiel mogelijk staat. Zet deze dan ook altijd waterpas en, indien mogelijk, op een stevige ondergrond. Zo vergroot je de veiligheid voor de mensen die hierop moeten werken.

Houd rekening met de wind

Als je regelmatig op hoogte werkt, weet je heel goed dat een harde windkracht niet wenselijk is. Een hoge steiger vangt al snel veel wind. Daarom is het verplicht om een steiger na windkracht 6 af te breken. Wil je je werkzaamheden toch blijven doen? Maak dan gebruik van een verankeringsbuis, zodat je zeker weet dat de steiger stevig staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *