Hypotheek bij het bouwen van een eigen woning, hoe werkt dat?

Hypotheek bij het bouwen van een eigen woning, hoe werkt dat?

Wonen in een huis die helemaal voldoet aan de eigen wensen. Die wordt gebouwd op basis van jouw inzichten. Dat lijkt bijna een droom. Toch is het voor steeds meer mensen de realiteit. En hoewel zelfbouw een enorm geregel is en ook veel tijd in beslag zal nemen, biedt dit dan ook enorm veel voordelen. Maar hoe regel je dit toch allemaal? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor de juiste hypotheek als je zelf een huis wilt (laten) bouwen? Zal hypotheekadvies van hornfd.nl bij zelfbouw verstandig zijn? En met welke kosten moet je dan allemaal rekening houden? Hieronder lees je hoe het financiële stukje van de bouw van je eigen woning te werk gaat.

Wat is zelfbouw?

Voordat we het over het financiële gedeelte van zelfbouw zullen hebben, is het eerst belangrijk om de definitie van deze term nog eens te onderzoeken. Want wanneer spreekt men eigenlijk van zelfbouw? Dit kan in verschillende situaties zo zijn:

  • Als het huis helemaal zelf wordt opgebouwd. Eventueel kan hierbij ook de hulp van bouwvakkers worden ingeschakeld, maar het overgrote deel wordt zelf gedaan.
  • Als de verantwoordelijkheid van de opbouw van jouw woning bij één en dezelfde aannemer ligt. Deze mag uiteraard ook mensen inschakelen, maar hij is hoofdverantwoordelijk. Hierbij geldt wel dat een afbouwgarantie verplicht is, zeker bij het aanvragen van een hypotheek.
  • Een woning die door een aannemer volledig casco wordt opgeleverd. Dit betekent dat er dus enkel muren, ramen, deuren, glas en dakpannen aanwezig zijn. De rest moet zelf gedaan worden.

Hypotheek aanvragen voor zelfbouw, hoe werkt dat?

Bij het kopen van een woning wordt er vrijwel altijd een hypotheek afgesloten. Er zijn maar weinig mensen die de koopprijs van een woning direct van hun spaarrekening kunnen halen. Ook bij het zelf bouwen van een woning zullen er veel kosten zijn, kosten die je hoopt te dekken met een hypotheek. Maar hoe werk dat eigenlijk?

Het is belangrijk om te beseffen dat je aan meerdere eisen moet voldoen alvorens je in aanmerking komt voor een hypotheek. Zo moet het financieel gezien mogelijk zijn om externe kosten te kunnen betalen als deze niet door de hypotheek gedekt worden. Zo beschikt de bank over zekerheid dat de woning ook daadwerkelijk helemaal af zal komen. Het huis dient immers als onderpand van de lening. Dit gebeurt middels een toetsing op basis van inkomen en vermogen.Hypotheek aanvragen voor zelfbouw

Vervolgens is het van belang dat er een ‘prijskaartje’ aan de te bouwen woning wordt gehangen. Schakel een taxateur in om op basis van bouwtekeningen in te schatten wat het huis straks waard zal zijn. Daarnaast wordt er ook gekeken naar externe factoren. Zo kan energiebewust bouwen verschil maken in de totale prijs. Tijdens de bouw zelf zal er nog een inspectie worden uitgevoerd. Daarnaast moeten alle toekomstige kostenposten worden vastgelegd en overhandigd aan de bank.

Wij adviseren om altijd voordat je een hypotheek aanvraagt en zeker bij zelfbouw eerst professioneel hypotheekadvies aan te vragen. Deze kan alle mogelijke vragen beantwoorden en precies vertellen welke documenten je straks moet leveren bij de aanvraag. Hiermee bespaar je jezelf een heleboel extra tijd en weet je van tevoren of de aanvraag succesvol zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *