Hoe je een veilige omgeving in en rondom huis kunt creëren

Hoe je een veilige omgeving in en rondom huis kunt creëren

Wooncomfort is meer dan een behaaglijke warmte en een bank waar je heerlijk in weg kunt zakken. Een gevoel van veiligheid en geborgenheid speelt een belangrijke rol in comfortabel wonen. Dit geldt zowel voor binnen als buiten. Op deze pagina kijken we naar een aantal mogelijkheden om zowel binnen als buiten een veilige omgeving te creëren.

Veiligheid binnen

Als je een centraal huisautomatisering systeem hebt zoals TaHoma van Somfy of HomeKit van Apple, dan heb je de halve strijd al gewonnen. Smart home apparaten kunnen vaak individueel gebruikt worden, maar gekoppeld kun je er nog veel meer mee bereiken. Hier zijn drie mogelijkheden:

1. Verlichting met sensoren

Waarom gebruik je nog lichtschakelaars? Dit klinkt wellicht als een aparte vraag, toch is het in een moderne woning niet meer nodig om nog lichtschakelaars te gebruiken. Je mag ze gerust houden, toch kun je met sensoren en zuinige LED lampen de woning veel veiliger maken. Denk aan lampen die na een specifieke tijd (zonsondergang) automatisch inschakelen als er iemand in de ruimte komt. En wanneer gaat de lamp uit? Wanneer er bijvoorbeeld een aantal minuten geen beweging wordt geregistreerd. PIR detectie is nauwkeurig, betaalbaar en verbruikt nauwelijks stroom. Zo heb je altijd licht in huis zonder veel energie te gebruiken.

2. Rookmelders

Waar rook is, is niet altijd vuur. Toch wil je het risico dat er brand is in de woning natuurlijk vermijden. Naast standaard rookmelders maakt Somfy ook melders die met elkaar in serie geplaatst kunnen worden. Als er op de begane grond rook is, dan zullen de andere rookmelders in de woning ook inschakelen. Met een smart home systeem zoals TaHoma kun je ook notificaties ontvangen op je mobiel of bijvoorbeeld de verlichting laten knipperen om gevaar aan te duiden.

3. Slimme sloten

Dit is een oplossing die op de grens ligt tussen binnen en buiten. Een slim slot registreert wanneer de deur open of gesloten is en voor welke periode. Zo blijft de deur niet per ongeluk open staan, je weet precies wanneer de kinderen van school komen en je kunt mogelijke inbraak detecteren. Voor dat laatste zijn uiteraard preventieve maatregelen om inbrekers al eerder te ontmoedigen. Voor een slim slot heb je geen sleutel nodig, die kun je dus ook niet verliezen of breken. Het is wel verstandig om naast ontgrendelen met je mobiel een tweede optie mogelijk te maken zoals een cijfercombinatie of vingerafdrukherkenning. Anders kun je met een lege accu voor een dichte deur komen te staan.

Veiligheid buiten

Zien en gezien worden. Zorg in ieder geval dat er voldoende licht rondom de woning is. Met een bewegingsmelder of gewoon de hele nacht op basis van zuinige LED verlichting. Hier zijn nog drie security opties voor buiten:

1. Verantwoorde elektra

Er worden steeds meer elektrische apparaten gebruikt in de tuin. Zo wordt de tuin een extra vertrek om tijd door te brengen. Verlichting en stroompunten verhogen de mogelijkheden, zorg wel voor elektra die specifiek geschikt is voor gebruik buiten. Let daarbij altijd op de IP rating, dit geeft aan of het product geschikt is voor buiten gebruik. Zo is er verschil tussen spatwaterdicht voor onder een afdakje en compleet waterbestendig. Als stroomleidingen aanleggen rondom de woning lastig blijkt, dan zijn er ook produceren die op accu werken of op basis van zonnecellen. Ook hier is de IP rating weer van belang uiteraard. Zo zijn er krachtige luidsprekers die je geheel onder water kunt dompelen, reuze handig met een zwembad in de tuin.

2. Camerabewaking

Een IP camera bij de voor- en achterdeur is niet alleen geschikt om inbrekers te filmen en de kat van de buren te betrappen. Het kan ook dienst doen om te zien wie er aan de deur staat, of laat een signaal doorsturen als je kind van school komt. Afhankelijk van het merk en model wordt ook geluid opgenomen. Met live beelden kun je direct zien wat er zich buiten afspeelt, door opnames in de cloud te bewaren kun je beelden overal ter wereld terugkijken. Vanwege de privacywetgeving mag je alleen je eigen terrein in beeld brengen, dus niet de openbare weg of de voordeur van de overburen. Je zult hier niet direct een boete voor krijgen, maar als de opnames niet voldoen aan de wetgeving mogen ze niet gebruikt worden in politieonderzoek.

3. Alarmsysteem

Een alarm kun je horen als je in de buurt bent, maar hoe weet je dat het alarm afgaat als je van huis bent? Dit is eenvoudig te regelen door jouw Somfy alarmsysteem te koppelen aan je TaHoma bridge die via de router draadloos notificaties doorstuurt naar jouw iPhone of Android toestel. Dit werkt in huis, op je werk of aan de andere kant van de wereld. Hoewel je zelf niet altijd ter plekke bent, kun je wel actie ondernemen zoals de buren inlichten of de politie inschakelen.

Met een ‘gast’ optie in smart home apps kun je vertrouwde familieleden of vrienden mee laten kijken zonder in te leveren op privacy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *