Douchegoot of douchebak

Douchegoot of douchebak

Bij nieuwbouw of renovatie is het douchegedeelte een belangrijk onderdeel. Eén van de keuzes die dan gemaakt moet worden is de keuze tussen een douchebak of een douchegoot. Waar kies je nou eigenlijk voor? Beide varianten maken een gelijkvloers ontwerp mogelijk voor optimaal comfort in jouw persoonlijke oase van welzijn. Maar er zijn ook verschillen op het gebied van uiterlijk, reiniging en verzorging en de materiaaleigenschappen. In dit artikel gaan we hier iets dieper op in.

De douchegoot

De douchegoot is alleen mogelijk als de doucheruimte volledig is betegeld en als je kiest voor een inloopdouche, douchecabine of douchedeur die direct op de tegelvloer wordt geplaatst. Jouw badkamer-interieurstijl bepaalt in dit geval wat voor tegels jij wilt. Er zijn geen grenzen aan het ontwerp, laat jouw individualiteit en jouw gevoel voor design de vrije loop. Dit is meteen ook het grootste voordeel. Je hebt zoveel opties en mogelijkheden dat je volledig vrij kunt kiezen. Je bent totaal niet beperkt in keuze.

Wij raden je aan om voor grote tegels te kiezen. Varianten van groot formaat zijn bijzonder geschikt omdat ze de ruimte visueel vergroten en gemakkelijker te leggen zijn. Hoe groter de tegels, hoe minder voegen er zijn en hoe kleiner de kans op waterschade en lekkages.

Ook de douchegoot zelf kan in bijna alle badkamers vrij worden gepositioneerd. Alleen de functionaliteit van de afvoer en de totale afmeting van de badkamer beperken de creativiteit. Bij het plaatsen van de douchegoot en het leggen van de tegels is vaardigheid en een goede planning vereist. Omdat water probleemloos moeten kunnen weglopen, is een helling van minimaal 0,5 tot 1,5 procent belangrijk om aan te houden bij het leggen van de vloer.

Douchebak

Een andere oplossing voor je douchegedeelte is de douchebak. De douchebak is verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen. Sanitair acryl is bijvoorbeeld erg populair. Het materiaal is licht, antislip en voelt warm aan op de huid. Zwaardere modellen zijn gemaakt van composiet, staal of sanitair keramiek en blinken uit door hun glans en robuustheid. Alle douchebakken zijn heel gemakkelijk schoon te maken, omdat de gebruikte materialen geen voegen hebben en bacteriën en vuil zich niet ophopen. Speciale antislip-oppervlakken zijn verkrijgbaar bij veel fabrikanten en bieden naast de slip vaste materiaaleigenschappen ook extra stabiliteit.

Als het bij jou om een heel specifieke badkamerindeling gaat, kan een douchebak misschien niet altijd perfect passen, omdat douchebakken verkrijgbaar zijn in weliswaar verschillende, maar gestandaardiseerde vormen en maten. Traditionele rechthoekige en vierkante modellen worden aangevuld met moderne halfronde, kwartcirkelvormige en vijfhoekige douchebakken.

Voor elk badkamerdesign is er in principe wel een passende douchebak te vinden. De kleur van douchebakken wordt gedomineerd door wit. Er zijn ook wel modellen verkrijgbaar in antraciet, zwart of bruin, maar bij de kleurkeuze zijn vaak compromissen nodig. Bovendien is de installatie eenvoudiger dan een douchegoot.

Voor- en nadelen

Zoals je merkt is de keuze tussen een douchegoot en douchebak een lastige beslissing. Om je nog iets meer te helpen, vind je hieronder een overzicht met de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen van een douchegoot

  • Past bij veel verschillende designs en tegels
  • Gelijkvloers, geen struikelgevaar
  • Strakkere uitstraling

Nadelen van een douchegoot

  • Meer installatiewerk
  • Meer onderhoud

Voordelen van een douchebak

  • Minder installatiewerk
  • Minder kosten
  • Makkelijk te onderhouden

Nadelen van een douchebak

  • Beperkte keuze in kleur en design
  • Past soms moeilijker in specifieke badkamer lay-outs
  • Minder strakke uitstraling

Wij hopen dat wij met deze tips en adviezen je goed op weg hebben geholpen bij je keuze tussen een douchegoot of douchebak in je nieuwe droombadkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *