De voor- en nadelen van vloerverwarming

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Is je vloer aan vervanging toe? Dan is dat het moment om niet alleen op jacht te gaan naar een nieuwe vloer (misschien een stijlvolle gietvloer?), maar ook om vloerverwarming te overwegen. In slechts enkele jaren is vloerverwarming van een luxe getransformeerd tot een geweldig alternatief voor radiatoren. Benieuwd naar de voor- en nadelen? Wij zetten ze voor je op een rij.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is een stuk duurzamer dan verwarmen met behulp van radiatoren. Je kunt wel 20 procent op je energierekening besparen, doordat je cv-ketel minder hard hoeft te werken om de vloerverwarming zijn werk te laten doen. Met behulp van energie vergelijken kun je wellicht een goedkoper energiecontract afsluiten, zodat je zoveel mogelijk voordeel hebt van de energiezuinigheid van de vloerverwarming.

Een ander voordeel is het verhoogde comfort dat je krijgt. De warmte wordt beter verdeeld, waardoor het klimaat van je huis aangenaam is. De thermostaat kan tot wel twee graden lager worden gezet om hetzelfde comfortniveau te bereiken als met radiatorverwarming. Je kunt zelfs het hele jaar door op blote voeten rondlopen. Hoe fijn is dat?

Vloerverwarming werkt met stralingswarmte. Het zal dus niet bijdragen aan de verspreiding van stof in je kamer zoals een radiator dat wel doet. Vloerverwarming is daardoor ideaal voor mensen met allergieën. Radiatoren zitten al snel in de weg. Ze nemen ruimte in en hoewel je ze op een mooie manier kunt integreren in je huishouden, is een kale radiator niet al te mooi. Bij vloerverwarming hoef je je geen zorgen te maken over de esthetische waarde. Je ziet het namelijk niet. Op deze manier kun je elke hoek van de kamer indelen, zoals je dat zelf wilt.

Nadelen

Voordat je overgaat tot het plaatsen van een vloerverwarming, is het ook goed om de nadelen te beschouwen. Een nadeel dat sommigen ervan weerhoudt om vloerverwarming te plaatsen is de relatief lange opwarmingstijd. Als je een regelmatige routine hebt kun je de thermostaat natuurlijk makkelijk instellen, zodat je verwarming aanslaat ruim voordat je thuis komt. Als je dagindeling wat onregelmatig is, kan dit voor uitdagingen zorgen.

Een ander nadeel is het relatief hoge bedrag dat je betaalt het aanschaffen en laten plaatsen van vloerverwarming. Bovendien is in sommige gevallen extra isolatie nodig. Natuurlijk werkt vloerverwarming wel zeer zuinig, waardoor je het als een investering kunt zien. Hoeveel je kwijt bent aan vloerverwarming is afhankelijk van het oppervlak van je huis en het vermogen dat het nodig heeft om je woning te verwarmen. Vaak zul je 40 tot 75 euro kwijt zijn per m2, inclusief de plaatsing.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *