5 fouten om te voorkomen bij een PVC vloer leggen

5 fouten om te voorkomen bij een PVC vloer leggen

Wanneer je een nieuwe PVC vloer gaat leggen dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om fouten te voorkomen. Daarom leggen wij hieronder uit wat de vijf meest gemaakte fouten zijn bij het leggen van een PVC vloer.

  • De vloer te snel leggen

Een vloer kan gaan uitzetten of krimpen als er een verschil in temperatuur of luchtvochtigheid plaatsvindt. Hierdoor ontstaat er kiervormingen, hoeken die omhoog komen, scheuren in de planken of bollingen. Om dit resultaat te voorkomen moet je de vloer eerst minimaal 48 uur van te voren in huis halen. Voor het optimale resultaat dien je de vloer een aantal weken voor de plaatsing in huis te halen. Wanneer je de vloer in huis hebt gehaald leg je de vloer op de plek waar die moet komen te liggen. Dit doe je om de vloerdelen goed te laten acclimatiseren. Door dit te doen voorkom je de extreme werking achteraf.

  • Zaagverlies vergeten

Als je een vloer gaat leggen dan is het bijna onmogelijk om precies uit te komen met de planken of de exacte vierkante meters. Bij het leggen van een vloer blijft er dan ook vaak een lengte van de plank over. Als de plank nog een redelijke lengte over heeft kan die in de volgende baan gebruikt worden om verspilling te voorkomen. Als het overgebleven stuk plank minder dan 40 cm is dan kun je deze helaas niet meer gebruiken. Omdat je dit moet weggooien wordt dit ook wel het zaagverlies genoemd. Wanneer je een vloer gaat bestellen moet je rekening houden met een snijverlies van 7%. Als je dit niet doet dan kan het zijn dat uiteindelijk niet genoeg planken overhoudt en dus te kort komt.

  • De leginstructies niet lezen

Het lezen van de leginstructies klinkt misschien logisch maar toch is dit één van de meest gemaakte fouten. Bijna iedereen kent wel iemand die een vloer heeft gelegd en zonder leginstructies gaan ze aan de slag gebaseerd op ervaringen of verhalen. Zeker bij vloeren met een klik-verbinding is het handig om de instructies te lezen aangezien niet elke vloer op dezelfde manier wordt gelegd. Elke vloer heeft zijn eigen methode.

  • Te ruige ondergrond hebben

Vooral bij PVC vloeren is het erg belangrijk dat de bodem wordt geëgaliseerd. Wanneer de PVC wordt geplakt wordt vaak de ondergrond compleet uitgevlakt en met egaline egaal gemaakt. Als je dit niet doet dan heb je kans op een ruige ondergrond die oneffenheden heeft. Hierdoor komen deze oneffenheden door het flexibele materiaal heen. Voor een ruige ondergrond zijn ondervloer platen een goede optie. Daarentegen is een ondervloerplaat niet een egaliserend middel maar alleen bedoeld om ondersteuning en bescherming te bieden tegen onder andere vocht wat optrekt vanuit de ondergrond.

  • Te strak tegen de muur aanleggen

Dat je een vloer niet te strak tegen de muur moet aanleggen is vrij bekend en is ook vaak terug te vinden op de verpakking. Maar toch wordt het nog wel eens over het hoofd gezien. Het vrij liggen van de vloer is van groot belang. Zo heeft de vloer ruimte als die gaat uitzetten. Ook een fout die veel mensen maken is het te makkelijk denken over de speling. Op een plek waar geen hoge plinten kunnen wordt de vloer te strak tegen de muur gelegd met als reden dat dit op een paar plekken niet erg is. Echter is het zeer belangrijk om ook hier spelling te hebben aangezien het anders zich ergens gaat uiten.

Wil je een PVC vloer laten leggen of meer weten over de PVC vloer en de kosten ervan? Ga dan naar de website van bespaargelijk.nl en lees er alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *